De eigen kracht van inwoners
Laat gemeenschappen zelf meebouwen aan de ontwikkeling van Cranendonck. Ze zijn immers zelfbewust en vitaal en daardoor in staat om waar mogelijk zelf verantwoordelijkheid te nemen. Wel biedt de gemeente waar nodig hulp en denkt ze mee. Hetzelfde geldt voor maatschappelijke organisaties. Gemeente en gemeenschap hebben een gelijkwaardige werkrelatie en benutten elkaars kennis en kunde.
De rol van de gemeenschap zal ook groeien doordat het voor de gemeente steeds lastiger is om (zorg)taken op zich te nemen. Door aanhoudende financiële krapte en vergrijzing komen deze taken steeds nadrukkelijk op de schouders van inwoners terecht. Daarom is het nodig dat de gemeente inzet op een preventieve aanpak, maar ook dat inwoners elkaar helpen en een hulpnetwerk voor elkaar vormen. De in iedere kern aanwezige ontmoetingsplaats is een ankerpunt voor dit netwerk.
Laat inwoners daarom zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun welzijn en gezondheid. Hulpvraag en -aanbod komen samen in de ontmoetingsplaatsen in de kernen. De gemeente hanteert een preventieve aanpak en stimuleert de zelf- en ‘samenredzaamheid’ van onze inwoners en de ontwikkeling van hulpnetwerken, fungeert als facilitator en denkt mee. Als het niet anders kan, biedt de gemeente een vangnet.