Omgevingsvergunningen worden beoordeeld
In 2024 is de Omgevingswet inwerking getreden. De meeste vergunningen die zijn ingediend onder de Wabo zijn afgehandeld. Dit houdt in dat we nu voornamelijk werken met de Omgevingswet. De aanvragen worden beoordeeld aan de hand van de wet- en regelgeving. Hierbij worden de proceduretermijnen in de gaten gehouden. Waar nodig worden adviezen opgevraagd bij interne en externe partijen.
Voor de komst van de Omgevingswet werden bestemmingsplannen gewijzigd. Door de komst van de Omgevingswet worden ook meer complexe initiatieven mogelijk gemaakt via omgevingsvergunningen. Dit vraagt extra capaciteit van de vergunningverleners. Het uitgebreid adviesrecht (bij Bopa´s) van gemeenteraad, heeft gevolgen voor de doorlooptijden van de omgevingsvergunningen. Hierdoor kunnen initiatiefnemers dwangsommen verbeuren. We doen ons uiterste best de termijnen te behalen en streven naar een goede dienstverlening. Desalniettemin vinden wij het op zijn plaats dit risico nogmaals te vermelden. Bovendien evalueren we het adviesrecht van de gemeenteraad ook nog in 2025.
Landelijk is er een tekort aan vergunningverleners, we merken dat vacatures moeizaam in te vullen zijn. Cranendonck neemt daarom deel aan het traject Ruimte voor Groei waarin Brabantse gemeenten zij-instromers de mogelijkheid bieden om met een gedegen opleiding en begeleiding in te stromen in het vak van vergunningverlener/bouwplantoetser.
We hechten een groot belang aan goede dienstverlening. Uiteraard worden inwoners te woord gestaan wanneer zij vragen hebben. Vooraf toetsen van plannen is mogelijk via idee verkennen.